G-20 Ne Zaman Neden Kurulmuştur? G-20 Ülkeleri Hangileridir? (Group of 20)

Dünyanın bazı bölgelerinde yaşanan finansal krizlere bağlı olarak 1999 yılında ABD ve Kanada Maliye bakanlarının öncülüğünde Washington’da kurulmuştur.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu ve küresel ekonomik kararların alındığı bir platform olan G-20, uluslararası ekonomik iş birliğini artırmayı hedeflemektedir.

G-20 ülkeleri seçilirken finans, jeostratejik konum, nüfus, bulunulan bölgede önemli olma durumu gibi faktörler gözetilmiştir.

G-20 üyeleri; Türkiye, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ile AB Komisyonu ve AB Konseyi üyeleri şeklinde sıralanabilir.

Üye ülkeler, dünyada üretilen bütün mal ve hizmetlerin parasal değerinin yaklaşık %85’ine, küresel ticaretin de %75’ine sahip durumdadır. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisi G-20 ülkelerinde yaşamaktadır.

G-20 ülkelerinin liderleri, her yıl çeşitli platformlarda bir araya gelir. Buna ek olarak maliyeden sorumlu bakanlar ve Merkez Bankası yöneticileri; yıl boyunca küresel ekonomiyi güçlendirme, uluslararası finans kurumları ile finansal düzenlemeyi geliştirme gibi konuları görüşmek üzere düzenli olarak toplanır. Zirvenin ana gündem maddesi ekonomi olmakla beraber dünyadaki siyasi ve diplomatik gelişmeler de ilgili toplantılarda görüşülmektedir.

Türkiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri kapsayan temsil niteliği yüksek yapısıyla G-20’nin çalışmalarına aktif katkı sağlamaktadır. Platformun kurucu üyelerinden olan Türkiye, 15 Kasım 2015’te yapılan küresel ekonomiye ve siyasete yön veren liderlerin bir araya geldiği 10. Zirve’ye ev sahipliği yapmıştır (Görsel 3.44).

Görsel 3.44 Türkiye’de yapılan G-20 Zirvesi’nin logosu
Görsel 3.44 Türkiye’de yapılan G-20 Zirvesi’nin logosu

Uluslararası Örgütler

– Küresel Örgütler

– Bölgesel Örgütler

Yorum yapın