Kazakistan’ın Bağımsızlığı

Bağımsızlık tarihi: 16 Aralık 1991
Başkenti: Astana
Resmî dili: Kazak Türkçesi
Para birimi: Tenge
Yer altı kaynakları: Petrol, uranyum, demir, altın, kurşun, krom, doğal gaz, alüminyum

Kazakistan, 2.7 milyon km2 olan yüz ölçümü ile Rusya Federasyonu’ndan sonra Sovyetler Birliği’nin ikinci büyük cumhuriyeti idi. 1920’de Sovyetler Birliği’ne katılmıştı.

Sovyetlerin dağılmasından sonra Nursultan Nazarbayev öncülüğünde 1991’de bağımsızlığını ilan etti. Türk şirketlerinin yoğun yatırım yaptığı Orta Asya cumhuriyetlerinin başında gelen Kazakistan, Türkiye ile eğitim ve kültürel iş birliği çalışmaları da yapmaktadır.

 

Nursultan Nazarbayev

 

Kazak öğrenciler Türkiye’de öğrenim görmektedir. Her iki ülkenin katkılarıyla Türkistan’da Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesi kuruldu. Dünyadaki kromun %26’sı, altının %20’si, uranyumun %17’si Kazakistan’da bulunmaktadır. Ülkenin mineral ve ham madde üretimi kendi ihtiyacının çok üstündedir. Toprakları altındaki zenginlik 2 trilyon ABD dolarından fazladır.

Astana’dan bir görünüm

Kazakistan; Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Ekonomik Topluluğu, Şangay İş Birliği Örgütü, İslam Konferansı Örgütü, Birleşmiş Milletler gibi hem bölgesel hem de uluslararası örgütlenmeler içinde aktif şekilde yer almaktadır. Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilen Nursultan Nazarbayev, 2006’da Bağımsız Devletler Topluluğu’nun başkanı olmuştur. Ekonomi otoriteleri Kazakistan ekonomisinin 2020’de dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceğini belirtmektedirler.

Yorum yapın