Kırgızistan’ın Bağımsızlığı

Bağımsızlık tarihi: 31 Ağustos 1991
Başkenti: Bişkek
Resmî dili: Kırgız Türkçesi
Para birimi: Som
Yer altı kaynakları: Altın, civa, uranyum

Kırgızistan, 1917 Bolşveik Devrimi’nden sonra Sovyetler Birliği çatısı altında kalan cumhuriyetlerden biri oldu.

Gorbaçov’un uyguladığı politikalar, Ocak 1990’dan itibaren Kırgızistan’ın siyasal ortamına yansımaya başladı. Mayıs 1990’da yirmi dört küçük siyasal grubun bir araya gelerek meydana getirdiği Kırgızistan Demokratik Hareketi, Kırgızistan’ın ilk siyasal yapılanmasını oluşturdu. 1990 Ağustos’unda cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte Kırgızistan Parlamentosu “Demokrasi ve Millî Birlik Deklerasyonu” yayımladı.

Askar Akaev

1990 sonbaharında yapılan seçimler sonucunda Askar Akaev cumhurbaşkanı oldu. 19 Ağustos 1991’de Gorbaçov’a yapılan darbe girişiminden sonra 31 Ağustos 1991’de Kırgızistan bağımsızlığını ilan etti. Türkiye bağımsızlık kararını tanıyan ilk ülke oldu, Kırgızistan’ı uluslararası ve bölgesel alanlarda destekledi.

Kırgızistan; Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ile Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’nın üyesidir. Türkiye, diğer devletlerle olduğu gibi Kırgızistan ile de eğitim ve kültürel ilişkileri geliştirmeye devam etmektedir. Başkent Bişkek’te Kırgızistan – Türkiye Manas Üniversitesi kurularak bu alandaki çalışmalar üst düzeye çıkarılmıştır.

Issık Gölü

Kırgızistan ekonomisi tarım ve madenciliğe dayanır. En çok küçükbaş hayvancılık yaygındır. Ülkede 600’den fazla sanayi kuruluşu vardır. Sahip olduğu doğal güzellikleri son yıllarda turizmin gelişmesini sağlamıştır. Bunlarla birlikte, yaşanan iç çatışmalar ülke ekonomisinin zayıflamasına yol açmıştır. Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, ülkemizde ilgi ile okunan bir yazardır.

Yorum yapın