Dünyada Tıp Eğitimi Verilen İlk Sağlık Merkezi Olan Gevher Nesibe Külliyesi ve Akıl Hastalıkları Merkezi Olan Manisa Şifahanesi

 

Anadolu’nun İslam dönemine ait en eski hastanesi ve ilk tıp medresesi Kayseri’dedir.

Veremden ölen kızkardeşi Gevher Nesibe Hatun’un vasiyeti üzerine Selçuklu Sultanı I. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından, 1204-1206 yılları arasında yapılan darüşşifa (sağlık yurdu, hastane), günümüzde tıp tarihi müzesi olarak kullanılmaktadır.

GEVHER NESİBE KÜLLİYESİ

Türklerin yaptırdığı on birinci büyük hastane olan darüşşifa, dünyada tıp eğitimi yapılan ilk sağlık merkezidir. Burada ruh sağlığı koğuşları ve bir eczane bölümü de vardır. Gevher Nesibe Şifahanesi’nde pek çok bilim insanı yetişmiş, ücretsiz bakılan pek çok hasta şifa bulmuştur.

MANİSA ŞİFAHANESİ

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan ise 1522’de Manisa’da bir külliye yaptırmış ve burada bir akıl hastalıkları merkezi kurmuştur. Hafsa Sultan hastalanınca kendisine bu merkezde yapılan ve içine kırk bir çeşit baharat katılan bir macun gönderilir. Hafsa Sultan macun sayesinde kısa sürede iyileşir. İşte Manisa’nın ünlü Mesir Macunu ve her yıl 21 Mart’ta kutlanan Mesir Macunu Şenlikleri de böyle ortaya çıkar.

Yorum yapın