D Grubu Nedir? Kurucuları Kimlerdir? | Türkiye’deki Resim Gruplarının Dördüncüsü

D Grubu; Cumhuriyetin 10. yılı, inkılapların hayata geçirildiği, kültür ve sanatın toplumda yerleşmesi için atılımların yapıldığı bir dönemdir.

D Grubu, 1933’ta ressam Nurullah Berk, Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Elif Naci, Cemal Tollu ve heykeltıraş Zühdü Müridoğlu tarafından kurulmuştur.

Kendilerini Türkiye’deki resim gruplarının dördüncüsü saydıkları için Berk’in önerisiyle alfabenin dördüncü harfini ad olarak almışlardır.

D Grubu sanatçıları, 1914 kuşağı olarak da tanınan izlenimci ressamların resimde deseni yok eden anlayışlarına karşı çıkmışlar; Rönesans ustalarına dönmeyi benimsemişlerdir. Ayrıca körü körüne doğa kopyacılığına da son vermeyi amaçlamışlardır.

Bedri Rahmi Eyuboğlu (1911-1975): Geleneksel Türk motiflerini kullandığı eserleriyle tanınan Eyüboğlu, Güzel Sanatlar Akademisi ve Paris’te eğitim görmüştür. Fransa’ya gittiği yıllarda yöresel özellikler taşıyan, halk türkülerinden esinlenen resimler yapma isteğindeydi.

Doğu sanatını incelemiş, yurt gezilerinin etkisiyle yaptığı Anadolu’ya özgü konuları işleyen resimlerden sonra yöneldiği alan duvar resimleridir. Sanatçı tablolar, gravürler yanında büyük boyutlu duvar resimleri, seramik, mozaik panolar, kumaş üzerine desenler yaptı. Sanatçı Brüksel Expo’58 Dünya Fuarı ve Paris’teki Nato Binası için büyük boyutlu panolar yapmıştır. Yaşamı boyunca Anadolu kaynaklı halk sanatı örneklerine eğilen Bedri Rahmi, Batı resminin teknik olanaklarını kullanarak Anadolu duyarlığını yansıtmıştır.

Kullandığı renkler, seçtiği halk sanatının canlılığını taşır. Bu çabasının başlangıcı, gerçekleştirdiği “Karpuzlu Çıplak”, “Oda İçi” ve “İstanbulguzeli”, “ Balık” (Resim 04.12) gibi resimlerinde görülmektedir.

Resim. 04.12: Balık, Bedri Rahmi Eyuboğlu

Halk sanatının zenginliğini, çağdaş teknikle yaşatma ve özgün bir Türk resmine ulaşma çabası içinde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun önemli bir yeri vardır.

Tablolarından bazıları“Karadut Satıcısı”, “Nallanan Öküz”, “Beyaz Ev”, “Köylü Kadın”, “Tren ve Yataklı Vagon” adlarını taşır.

Yorum yapın