1945 – 1975 Arası Kültürel Yaşam

1945 sonrası dönemde sanayileşmeye bağlı olarak kırsal alandaki nüfus, kentlere yönelmeye başladı.

Ekonomik nedenlerle benzer bir hareketlilik Üçüncü Dünya ülkelerinden Batı ülkelerine doğru da yaşandı. Göçmenlerin şehirlerde yerleştikleri mahallelerde yaşanan sorunlar, merkezî hükûmetlerin gündemine girdi.

Postmodern mimariye örnek Gugenheim Müzesi

Endüstriyel döneme geçiş kadınların eğitim düzeyi ve sosyal yaşama katılımlarını arttırdı. Kadınlara yönelik ayrımcılıklara karşı çıkılarak cinsiyete dayalı her türlü şiddet eleştirildi.

Özellikle 1960’tan itibaren Fransa’da yapılan çalışmalar sonucunda, modernizme tepki olarak ortaya çıkıp mimarlık, sanat, politika, eğitim, toplum gibi çok farklı alanlarda “postmodernizm” kavramı ve düşüncesi gelişti.

Siyahilerin ikinci sınıf vatandaş olarak görülmelerine ve ırkçı saldırılara karşı tepkilerini ortaya koymalarına dayanan “rock and roll” adlı protest müzik anlayışı doğdu. Müzikte bu anlayışın en önemli temsilcisi Elvis Presley olurken “blues” ve rock and roll’u temel alan yeni müzik grupları ve türleri ortaya çıktı.

Ünlü müzik grubu Rolling Stones

Bu döneme damgasını vuran müzik grubu Rolling Stones (Roling Sıtons) olmuştur. “Heavy metal” ise bu dönemin sonlarında ortaya çıkan yeni bir müzik türüdür.

Dünyada 68 Hareketi
1960’ların sonlarına doğru ABD’nin Vietnam’a yönelik politikalarını protesto eden birçok siyasi amaçlı toplantı düzenlendi. Hippiler ve öğrenciler, 1969’da Woodstock (Vudsıtok) festivalinde ortak hareket ettiler.

1968 Öğrenci hareketlerinden bir görünüm

Rock’un en büyük isimlerini dinlemek, aşk ve barıştan bahsetmek için üç gün boyunca kırk bin kişi toplandı. Öğrenci protestoları sadece ABD ile sınırlı kalmadı. Mesela Fransa’da 1968’in Mayıs ayında, Marksist maceraya kapılıp politize olmuş gençler faşist olarak algıladıkları siyasi bir sınıfı sarsmak ve tüketim toplumunun temellerini sorgulamak için sendikal hareketlere ciddi bir yakınlık duydular.

Kadın hareketlerinden bir görünüm

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) düzenlediği dünya kupası 1942 ve 1946’da II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.

FIFA Dünya Kupası’nı toplamda beş kez kazanarak bu organizasyonun en başarılı takımı olan Brezilya, kupalardan üçünü (1958, 1962, 1970) Yumuşama Dönemi’nde kazandı. Brezilya dışında Uruguay (1950), Batı Almanya (1954) ve İngiltere (1966), Batı Almanya (1974), Arjantin (1978) şampiyon olan ülkelerdir.

FIFA Dünya Kupası

UEFA tarafından 1960’tan itibaren 4 yılda bir düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası, yine Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından 1971’de organize edilen UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi diğer önemli futbol organizasyonlarıdır.

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Alman Bayern Münich ve AFC Ajax takımları, 1960-1980 döneminde üçer kez bu kupayı kazanma başarısını gösterdiler. 1932’de kurulan FIBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu) dört yılda bir ulusal erkek basketbol takımlarının katıldığı bir turnuva düzenlemektedir.

SSCB, Yumuşama Dönemi’nde kadın ve erkek basketbol turnuvalarında en başarılı ülke oldu. Basketbol ve futbolda olduğu gibi voleybolda da kadınlar ve erkekler için dört yılda bir düzenlenen turnuva, 1947’de kurulan FIVB (Uluslararası Voleybol Federesyonu) tarafından organize edilmektedir.

Dünya Voleybol Şampiyonası, erkekler için 1962’den, kadınlar için 1964’ten beri dört yılda bir düzenlenmektedir. 1951’den itibaren dört yılda bir düzenlenen Akdeniz Oyunları’na Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ve son yıllarda Makedonya, Sırbistan gibi Balkan ülkeleri de katılmaktadır.

İlki Mısır’da düzenlenen Akdeniz Oyunları’nın tamamına katılan Türkiye, toplamda 763 madalya alarak İtalya, Fransa ve İspanya’dan sonra en çok madalya alan dördüncü ülke oldu. Türkiye ayrıca 1971’de düzenlenen 6. Akdeniz Oyunları’na İzmir’de ve 2012’de 17. Akdeniz Oyunları’na Mersin’de ev sahipliği yaptı.

Yorum yapın