1945 – 1975 Arası Dünyada Bilimsel ve Teknolojik Gelişmeler

1960 ve 1970’lerin bilimsel ve teknolojik buluşlar açısından en önemli olgusu, ABD ve SSCB arasındaki uzay yarışıdır.

Füze sistemlerinin geliştirilmesi, iki süper gücün uzay yarışına başlamasında etkili olmuştur. Soğuk Savaş’ın bir parçası olan bu rekabet; uzaya uydu yollamak, uzayı keşfetmek, uzaya hayvan ve insan göndermek ve Ay’a insan indirmek gibi çabaları içerir.

Uzay yarışı, SSCB’nin 1957’de Sputnik 1 adlı yapay uydusunu uzaya fırlatmasıyla başladı. Bu gelişme üzerine ABD, teknoloji alanında kaybetmiş olduğu üstünlüğü yeniden kazanmak için 1958’de Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ni (NASA) kurdu.

Aynı yıl ilk uydusu olan Explorer 1’i (Eksplorır) fırlattı. SSCB, 1959’da Luna 2 adlı uzay aracını Ay’a indirmeyi başardı. 1961’de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin, Vostak 1 adlı uzay aracıyla Dünya’nın çevresini 108 dakikada dolaşarak ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirdi.

Sovyet astronot Yuri Gagarin

1969’da Ay’a adım atan ilk insan ABD’li Neil Armstrong (Niyıl Armstron) oldu. Armstrong, duygularını “Bir insan için küçük fakat insanlık için büyük bir adım.” olarak ifade etti. 1970’te Japonya ve Çin uzaya ilk uydularını gönderdiler.

ABD’li astronot Neil Armstrong

SSCB 1971’de Salyut adı ile bilinen ilk laboratuvarı uzaya gönderdi. Uzay çalışmaları ve elde edilen başarılar, ülkelerin iç ve dış politikalarında propaganda aracı olarak kullanıldı. Uzayda egemenlik konusunda uzay hukuku tartışmaları başladı. BM, 1961’de aldığı bir kararla uzay ve gök cisimlerinin hiçbir devletin tekelinde olamayacağını kabul etti.

Uzay çalışmalarından bir görünüm

Uluslararası rekabetin uzaya yayıldığı bu dönemde devletler, uzay harcamalarına ayrılacak payı arttırmak için eğitim ve sağlık gibi alanlardan kesintiler yaptılar.

Bununla birlikte uzay çalışmaları çerçevesinde yapılan haberleşme uyduları gibi buluşlar insan hayatının kolaylaşmasını sağladı. 1964’te Uluslararası Telekomünikasyon Uydu Örgütü (INTELSAT) kuruldu.

1969’da ABD Savunma Bakanlığı Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı (ARPANET) projesini başlattı. Bu proje ile ilk kez iki bilgisayar birbirine bağlanarak veri alışverişi gerçekleştirildi. Böylece devlet kurumları ve güvenlik alanında alternatif bir iletişim ağı kurulmuş oldu.

Tablo 4.5’te görüldüğü gibi 1972’de ilk e-mail (elektronik) posta geliştirildi. 1975’te üretilen bilgisayar Apple-1, 1978’de fabrikalarda kullanılmaya başlandı. Apple-1 bilgisayarlarının piyasaya sürülmesiyle kişisel kullanım alanında önemli ticari başarılar elde edildi.

1974’te ABD’de polaroid fotoğraf tekniği; aynı yıl Fransa’da ilk mikrobilgisayar geliştirildi. 1975’te Japonya’da cihaz montajını gerçekleştirebilen ilk robot yapıldı. 1989’da Montreal Mc Gill (Montreal Mak Gil) Üniversitesinin çalışmaları sonucunda İnternet alanında önemli gelişmeler oldu.

1991’de ABD’de İnternet’in ticari amaçla kullanılmasını engelleyen kısıtlamalar kaldırıldı. 1992’de grafik web tarayıcı “Mozaic” geliştirildi. İnternet’in bir alt kümesi olan World Wide Web (www) (geniş dünya ağı) geliştirildi ve aralarında bağlantı bulunan tüm belgeler bir araya getirildi.

Bilim ve Teknolojide Dönüm Noktaları

Yorum yapın