Havza Genelgesi ve Önemi (28 Mayıs 1919)

Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a ulaştıktan sonra vakit kaybetmeden çalışmalara başladı. Anadolu’da görev yapan ordu komutanları ile haberleşerek askerlerin terhis edilmemesini ve silahların bırakılmamasını istedi.

Samsun’da bir hafta kaldıktan sonra 25 Mayıs’ta Havza’ya geldi. Burada İzmir’in işgalinin mitingler düzenlenerek ve telgrafl ar çekilerek protesto edilmesini istedi. Daha sonra sivil ve askerî yöneticilere genelgeler gönderdi. Bu genelgelerde;

  • Mitingler düzenlenerek işgallerin protesto edilmesini,
  • Gösteriler sırasında Hristiyan halka kötü davranılmamasını,
  • Büyük devletlerin temsilciliklerine ve Osmanlı Hükümetine uyarı telgrafları çekilmesini istedi.

Samsun ve Havza’da yaptığı çalışmalar, Türk milletini bağımsızlık mücadelesi yolunda harekete geçirdi. Yurdun bütün bölgelerinde işgallere karşı protesto mitingleri düzenlendi.

Böylece Türk milletinin işgallere karşı tepkisi bütün yurtta büyük bir hızla yayılmaya başladı. Mitinglerden rahatsız olan İtilaf Devletlerinin baskısı sonucu Mustafa Kemal İstanbul’a çağrıldı. Ancak Mustafa Kemal, İstanbul’a dönmeyi kabul etmedi.

Genelgenin yayımlanmasından hemen sonra ilki Havza’da olmak üzere İzmir ve İstanbul’da mitingler düzenlendi. Böylece milli birlik ve beraberlik için önemli adımlar atıldı. Türk milleti vatanını düşman işgalinden kurtarmak için bölgesel kuruluşlar aracılığı ile işgalci güçlere karşı mücadele fikrini benimsedi.

Yorum yapın