Yağış Çeşitleri Nelerdir?

Atmosferde bulunan su buharı çeşitli sebeplerle yoğuşabilir. Nemli fakat sıcaklıkları farklı iki hava kütlesinin birbirine karışması, sıcak bölgelerden soğuk yerlere doğru hava kütlelerinin ilerlemesi, bir hava kütlesinin yere yakın alanlardan yukarılara doğru yükselmesi bu sebeplerden bazılarıdır.

Böylece havadaki su buharı yoğuşmasının ardından yağış olarak yere düşer. Atmosferdeki su buharının sıvı veya katı hâle geçerek yeryüzüne düşmesine yağış adı verilir. Başlıca yağış çeşitleri şunlardır:

Yağmur

Bulutun içerisinde yer alan su damlacıklarının ağırlığının artması sonucu yer çekimine bağlı olarak yere düşmesiyle oluşur (Görsel 1.49). Yağmur damlalarının çapı en az 0,5 mm’dir. Bundan daha küçük olan damlalar çisenti olarak adlandırılır.

Görsel 1.49 Yağmur
Görsel 1.49 Yağmur

Kar

Havadaki su buharının 0 °C’den düşük sıcaklıklarda buz kristalleri hâlinde yoğunlaşmasıyla oluşan yağış şeklidir (Görsel 1.50).

Görsel 1.50 Kar
Görsel 1.50 Kar

Dolu

Çapı genellikle 5-50 mm arasında değişen ve iç içe buz katmanlarından oluşan katı yağışa dolu denir (Görsel 1.51). Dolu yağışları, yukarı yönlü dikey hava hareketlerinin hızlı olduğu ve aşırı soğumuş su damlalarının bulunduğu, çok büyük ve iyi gelişmiş kümülonimbus bulutlarında oluşur.

Görsel 1.51 Dolu
Görsel 1.51 Dolu

Yorum yapın