Vücut Sıcaklığı Nasıl Ölçülür? Ateşli Havalede Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Vücut sıcaklığı (ateşin) izlenmesi, hastanın genel durumunu takipte hastalığın seyri, iyileşme sureci ve komplikasyon oluşumu acısından oldukça önemlidir.

Ateşli, vücudun normalin üstünde bir sıcaklık göstererek fonksiyonlarının bozulması durumudur.

Vücut Sıcaklığı Nasıl Ölçülür?

Koltuk ve dilaltı ile kasık ve makattan vücut termometresiyle ölçülür.

Normal değer koltukaltında 36,5°C, dilaltı ve makatta ise 37-37,5°C’tur.

vücut sıcaklığı Vücut Sıcaklığı Nasıl Ölçülür Ateşli Havalede Yapılması Gerekenler Nelerdir
Ateş, günümüzde dijital termometrelerle ölçülmektedir.

Ateş, günümüzde dijital termometrelerle ölçülmektedir. Dijital termometrenin uç kısmı vücut sıcaklığının ölçülebileceği bir yere (ağız, koltuk altı vb.) konulur Sıcaklık ekran da belirdiğinde alet sinyal vererek durur. 3 aylıktan daha küçük bebeklerde 38-39°C ya da üzeri ateşlerde; 3 ay – 3 yaş arası çocuklarda 24 saatten uzun sureli ateş varlığı, ateşle birlikte solunum problemleri, döküntü, ense sertliği, kusma, dalgınlık, anlamsız konuşmalar vb. görülmesi halinde zaman geçirilmeden hekime başvurmak gereklidir.

Ateşi oluşturan etken ne kadar ciddi olursa olsun ateş kendi başına zarar verici değildir.

Vücut sıcaklığının normal değerin üstünde olması yüksek ateş, altında olması ise düşük ateş olarak ifade edilir. Vücut sıcaklığının 40°C’un üstüne çıkması ve 34,5°C’un altına düşmesi hayati tehlikeyi işaret eder.

Herhangi bir hastalık sonucu vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi ve bu ateşin düşürülememesi durumunda ateşli havale oluşur. Ateşli havale genellikle 6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda ortaya çıkar.

Ateşli havalede yapılması gerekenler Şunlardır:

* Hastanın giysileri çıkarılır.

* Musluk suyu ile havlu veya küçük bez parçaları ıslatılır. Islatılan bezler, hastanın koltuk altlarına, kasıklarına, dirseklerinin iç yüzü ve avuç içlerine yerleştirilir. Ateş bezler sık sık değiştirilerek ve aşamalı olarak yavaş yavaş düşürülmeye çalışılır. Islak bezler, direkt olarak karın ve göğüs bölgesi üzerine konulmaz.

* Ateş bu yöntemle düşmüyorsa hastaya ılık su ile duş aldırılır.

* Sağlık kurumuna başvurularak tıbbi yardım istenir.

* Yüksek ateşin düşürülmesinde aşırı soğuk su ve alkol kullanılmamalıdır. Çünkü soğuk su ve alkol, deri yüzeyine yakın damarların kasılarak daralmasına neden olur ve ısı kaybını engeller.

* Ayrıca soğuk su ürpertiye neden olur.

Yorum yapın