Türkiye’nin sahip olduğu yaklaşık 22,3 milyon hektar orman alanı, ülke yüz ölçümünün %28,6’sını kaplamaktadır. Orman varlığının kıyılarda yoğunlaşması, ormancılık faaliyetlerinin bu alanlarda gelişmesini sağlamıştır.
Bu alanların %50,1’i verimli, %49,9’u da verimsiz orman niteliğindedir. Türkiye’de üretilen kerestenin yaklaşık %70’i inşaat, %20’si mobilya, %10’u da ambalaj ve diğer sektörlerde kullanılmaktadır.
Ormanlar; Türkiye ekonomisine tomruk, maden ve telefon direği, sanayi, kâğıt ve lif yonga odunu üretimiyle katkı sağlar (Görsel 2.87). Bunların dışında geçmişe göre azalmakla birlikte yakacak ihtiyacının karşılanmasında da ormanlardan istifade edilmektedir (Tablo 2.4).
Tablo 2.4: Türkiye’deki Orman Alanlarının Yıllara Göre Değişimi (Hektar, Orman Genel Müdürlüğü)
1973 | 1999 | 2004 | 2015 |
20 199 296 | 20 763 248 | 21 188 747 | 22 342 935 |
Türkiye’de Tarım
- Tahıl Nedir? Türkiye’de Buğday, Arpa, Mısır, Çeltik Üretimi
- Türkiye’de Baklagiller, Tütün, Pamuk, Şeker Pancarı, Üzüm Üretimi
- Türkiye’de Ayçiçeği, Zeytin, Fındık, Yer Fıstığı, Soya Fasulyesi Üretimi
- Organik Tarım Nedir? Seracılık Nedir? Türkiye’de Seracılık
- Türkiye’de Ormancılık
- Hayvansal Üretim | Mera ve Besi Hayvancılığı Nedir?
- Türkiye’de Hayvancılık Faaliyetleri Nelerdir?