Protistalar Âlemi | Protistaların Biyolojik ve Ekolojik Açıdan Önemi

Bu âlemdeki canlıların tamamı ökaryot hücre yapısına sahiptir. Fakat bazıları tek hücreli (Görsel 3.24) bazıları ise çok hücrelidir. (Görsel 3.25) Çok hücreli olanlarında hücreler arasında iş bölümü görülür. Fakat dokulaşma görülmez.

Bu âlemde bulunan canlılarda hareket organeli olarak sil, kamçı, kök ayak gibi yapılar bulunabilir. Bazıları heterotrof bazıları otorotrof beslenirken bazıları hem otorotrof hem heterotrof beslenir. Heterotrof beslenenlerin çoğu fagositoz ile aldıkları besini hücre içinde sindirir. Otorotrof olanlar ise sahip oldukları kloroplast organelleri ile fotosentez yapar.

Bazıları eşeysiz, bazıları ise eşeyli ürer. Eşeysiz üremeleri bölünme ile, eşeyli üremeleri konjugasyon ile olur. Bazıları ise hem eşeyli hem eşeysiz üreyebilir.

Tatlı suda yaşayanlarında kontraktil koful bulunur. Bu organel ile içlerine giren fazla suyu dışarı atar.

Görsel 3.24 Tek hücreli protista örnekleri
Görsel 3.24 Tek hücreli protista örnekleri
Görsel 3.25 Çok hücreli protista örnekleri
Görsel 3.25 Çok hücreli protista örnekleri

Protistaların Biyolojik ve Ekolojik Açıdan Önemi

Bazı protistler fotosentez yapar. Bu özellikleri sayesinde bu ekosisteminde yaşayan birçok canlının besin ve oksijen ihtiyacını karşılar.

Bazı protistalar ayrıştırıcıdır. Doğada madde döngüsünde önemli roller üstlenir.

Bazı protistalar çevre temizliğinde kullanılır.

Protistalar vitamin, mineral ve protein bakımından zengindir. Bunlar kozmetik ürünlerin üretiminde kullanılır. Ayrıca antibiyotik gibi ilaçların üretiminde de protistalardan yararlanılır.

Diatom kabuklarının deniz tabanında birikmesi ile oluşan çökeltilerinden elde edilen diatom toprağı, ısı ve ses izolasyon maddesi olarak inşaat malzemelerinin ve yüzme havuzu filtrelerinin yapımında kullanılır. (Görsel 3.26)

Görsel 3.26 Diatom toprağı ısı ve ses izolasyonu sağlar.
Görsel 3.26 Diatom toprağı ısı ve ses izolasyonu sağlar.

Kırmızı alglerden elde edilen ve bir çeşit polisakkarit olan agar, mikroorganizmaların laboratuvarlarda üretilmesinde besi yeri olarak kullanılır. Ayrıca gıda sanayisinde dondurma ve kremalarda kıvamlaştırıcı olarak dişçilikte ise diş dolgu maddesi olarak kullanılır. (Görsel 3.27)

Görsel 3.27 Alginat, diş kalıplarının hazırlanmasında kullanılır.
Görsel 3.27 Alginat, diş kalıplarının hazırlanmasında kullanılır.

Karragenan, kırmızı alglerden elde edilen başka bir polisakkarit çeşididir. Karragenanın, gıdalarda koruyucu, konservesi yapılan yiyeceklerde kıvamlılık sağlayıcı, boya ve parfümeri sanayisinde ise sabitleştirici özelliklerinden yararlanılır. (Görsel 3.28)

Görsel 3.28 Karragenan, yiyeceklerde kıvam oluşturur.
Görsel 3.28 Karragenan, yiyeceklerde kıvam oluşturur.

Esmer alglerden elde edilen alginat, Na, K, Mg tuzları nedeniyle yapıştırıcı ve içerdiği ağır metaller nedeniyle plastik oluşturucu özelliktedir. En önemli özelliği ise üzerinde mikroorganizma ürememesidir.

Bu nedenle salam ve sosis zarlarının yapısında koruyucu olarak losyon, diş macunu, tıraş kremi, deriyi koruyucu kremlerde ise nem tutucu olarak kullanılır. Ayrıca seramik, elektrot, kalem, yangın elbiseleri ve fotoğrafçılık gibi çok farklı alanlarda da kullanılır. (Görsel 3.29)

Görsel 3.29 Alginat, seramik ve yangın elbiselerinin yapımında kullanılır.

Alglerin bazı türleri, Güney Asya kıyılarında yer alan ülkelerde besin olarak tüketilir. (Görsel 3.30)

Görsel 3.30 Bazı algler besin olarak tüketilir.
Görsel 3.30 Bazı algler besin olarak tüketilir.

“Protistalar Âlemi | Protistaların Biyolojik ve Ekolojik Açıdan Önemi” üzerine bir yorum

Yorum yapın