Ortak Saat Nedir? (Ulusal Saat)

Yerel saat farklarının ortaya çıkardığı karışıklığın giderilmesi, sosyal ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, haberleşme ve ulaşım gibi hizmetlerin hızlı ve düzenli şekilde sağlanması amacıyla ülkenin tamamında ya da belirlenen bir bölümünde ortak saat (ulusal saat) uygulaması yapılır.

Ülkeler saatlerini 15 ve katları olan meridyenlerin saatlerine göre ayarlar. Türkiye gibi doğu-batı genişliği az olan ülkelerde tek bir saat dilimi kullanılır.

Ancak Rusya, Kanada ve ABD gibi doğu-batı yönünde geniş alan kaplayan ülkeler aynı anda farklı saat dilimleri kullanır. Ülkemizde ortak saat olarak 45o doğu boylamının yerel saati kullanılmaktadır. Ülkemiz’de kış aylarında 2. saat dilimi (30° Doğu boylamı), yaz aylarında ise 3. saat dilimi (45° Doğu boylamı) kullanmaktaydı.

Ancak 08.09.2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 3. saat diliminin her yıl, yıl boyunca ortak saat olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Bakanlar Kurulunun 28.10.2017 tarihli kararıyla ise 28.10.2018 tarihinden itibaren yeniden kış saati uygulamasına geçileceği kararlaştırılmıştır.

Ortak Saat (Ulusal Saat)

>> Yerel Saat Nedir?

>> Ortak Saat Nedir? (Ulusal Saat)

>> Uluslararası Saat Dilimleri Ne Demektir?

>> Tarih Değiştirme Çizgisi Nedir?

Yorum yapın