Muson İklimi Nedir? Nerede Görülür?

Güneydoğu Asya kıyısında yer alan Hindistan, Bangladeş, Vietnam, Çin, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde görülür (Harita 1.23).

Harita 1.23 Muson ikliminin dağılışı
Harita 1.23 Muson ikliminin dağılışı

Oluşumunda kara ve denizler arasında görülen yıllık sıcaklık ve basınç farklarının neden olduğu yarı sürekli muson rüzgârları etkilidir. Yıllık ortalama sıcaklık 15-20 oC arasındadır. Yağış rejimi düzenli değildir.

Muson rüzgârlarının yıl içerisinde yön değiştirmesine bağlı olarak kurak ve yağışlı olmak üzere iki dönem ortaya çıkar. Yaz musonları denizden karaya doğru estiği için yaz ayları yağışlı geçer.

Yıllık ortalama yağış miktarı 1500-2000 mm arasında olmakla birlikte çoğu yerde 3000 mm’nin üzerinde yağış görmek mümkündür (Grafik 1.12).

Harita 1.23 Muson ikliminin dağılışı
Harita 1.23 Muson ikliminin dağılışı

Özellikle dağların denize dönük yamaçlarında yağış miktarı artar. Doğal bitki örtüsü geniş yapraklı muson ormanlarıdır. Teak ve bambu gibi türlerin yaygın olduğu muson ormanlarındaki ağaçlar, kış kuraklığı nedeniyle yapraklarını döker (Görsel 1.54).

Görsel 1.54 Muson ormanları (Ranthambhore Doğa Parkı-Hindistan)
Görsel 1.54 Muson ormanları (Ranthambhore Doğa Parkı-Hindistan)
BİLGİ KUTUSU

Hem Çok Yağışlı Hem De Kurak Olan Merkez: Cherrapunjee (Çerapunçi)

Hindistan’ın kuzey doğusunda yer alan Assam bölgesindeki Çerapunçi dünyanın en fazla yağış alan yeridir. Muson iklimi etkisiyle yaz mevsimleri ılık ve yağışlı, kışlar kuru soğuk geçiyor. Bu merkez 6 ay boyunca dünyanın en çok yağışını alıyor olsa da diğer 6 ay oldukça kuraktır. Yıllık ortalama yağış miktarı 12.000 mm civarındadır.

ÇERAPUNÇİ

>> Ekvatoral İklim

>> Savan İklimi

>> Muson İklimi

>> Akdeniz İklimi

>> Ilıman Okyanusal İklim

>> Ilıman Karasal İklim

>> Sert Karasal İklim

>> Tundra İklimi

>> Kutup İklimi

Yorum yapın