Müslümanların Sorumluluklarından Biri Olan Karz-ı Hasen Ne Demek?

“Eğer Allah’ın rızası için karzıhasende bulunursanız, Allah onu (malı) kat kat artırır ve sizi bağışlar.” ( Teğâbun suresi, 17. ayet)

Karz-ı hasen, hiçbir kişisel çıkar ve kazanç gözetmeksizin sırf Allah(c.c.) rızası için ihtiyaç sahibine verilen borca denir. Borcu olan kişi borcunu öderken faiz ödemez. Yapılan yardımda Allah rızası ön planda tutulur. Karz-ı hasen Allah’a(c.c) ödünç vermek anlamına da gelir. Karz-ı hasen Müslüman bir kişinin sorumluluklarından biridir.

Karz-ı hasen

İslam dininin emirlerinden biri de Müslümanların kendi aralarında karşılıklı dayanışma ve yardımlaşmalarıdır. Buna göre İslam’da zengin kişilerin ihtiyaç sahiplerine borç vermesi teşvik edilmiştir. Borç veren kişi isterse alacağını almayabilir.

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar ve Allah’a (O’nun muhtaç kullarına) güzel bir ödünç verenlere bu fazlasıyla ödenecektir. Onlar için değerli bir ödül vardır.” (Hadid suresi, 18. ayet)

Borçlanmanın da bazı kuralları vardır. Mecbur kalmadıkça borçlanmamak en iyisidir. Nitekim Peygamber Efendimiz(s.a.v.) şöyle dua etmiştir: “ Ya Rab! Günahtan ve borçtan sana sığınırım.” (Buhari, İstikraz, 2) Borçlunun  ve borç verenin haklarının korunması    için Allah(c.c.) şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandığınız zaman bunu yazın…” ( Bakara suresi, 282. ayet)

Borçlu olan borcunu zamanında ödemesi gerekir. İmkânı olduğu halde borcunu ödememesi dine göre uygun bir davranış değildir. Borç veren de borçluya karşı haksızlık etmemesi ve ona zaman vermesi gerekir. Eğer borç verenin maddi durumu iyi ise Kur’an-ı Kerim’de de buyrulduğu gibi borcunu bağışlaması en güzelidir.

Yorum yapın