Maraş Savunması

Maraş’ı işgal eden Fransız ordusundaki Ermenilerin, şehirdeki Türk halkının onuru ile oynamalarından dolayı şehir halkı Fransızlara karşı ayaklandı.

Sütçü İmam’ın, bir Türk kadınına hakaret ettiği için bir Fransız askerini öldürmesi, Maraş Kalesi’ndeki Türk bayrağının indirilip Fransız bayrağının asılması ile önceden ayaklanan Maraş halkı büyük bir direniş hareketi başlattı ve kahramanca mücadele etti.

Maraş’ın işgalinden sonra Mustafa Kemal, bir bildiri yayımlayarak kendisi gibi vatansever, milliyetçi ve bağımsızlık için hiçbir özveriden kaçınmayan Maraş halkına büyük bir destek verdi. Maraş’ın işgali sadece 72 gün sürdü. Sonunda Fransızlar, Ermenilerle birlikte 12 Şubat 1920’de şehirden çekilmek zorunda kaldılar. Bu kahramanlığından dolayı Maraş’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından önce “İstiklal Madalyası” daha sonra “kahraman” unvanı verildi (7 Şubat 1973).

Mustafa Kemal’in Maraş savunması ile ilgili aşağıdaki sözlerini okuyalım.

“… Fransızlarla birleşen Ermeniler, top ve ağır makinalı silahlarla Maraş gibi eski bir Müslüman Türk şehrini yerle bir ettiler. Binlerce güçsüz nine, dede ve çocukları tepeleyip öldürmüşlerdi…” (Kemal Kahramanoğlu, Atatürk Aydınlığı, s. 53.)

Yorum yapın