Kas Enerjisinin Sağlanması – Kasların Enerjisinin Sağlanması Nasıl Olur?

Kas Enerjisinin Sağlanması

İskelet kası ve kalp kası hızlı kasılıp gevşer. Kasların kasılmasında da gevşemesinde de ATP’ye gereksi­nim duyulur. Bu kasların hücrelerinde mitokondri sayısı fazladır. Gerekli enerji öncelikli olarak kas hücre­lerindeki ATP’den sağlanır. ATPaz enzimiyle ATP parçalanır ve enerji kullanılır.

ATPaz

İskelet kası hücreleri, kasılmaya başladığında hücrede çok az miktarda bulunan ATP moleküllerini kul­lanır. ATP molekülleri çok kısa sürede tükenir. Kas hücreleri, ATP ihtiyacını kreatin fosfat üzerinden sağlar. Kas hücrelerinde mevcut ATP’den daha fazla kreatin fosfat (CP) bulunur. Enerji ihtiyacı olan kas hücreleri, kreatin fosfat molekülünü parçalar. Açığa çıkan fosfat ile ADP, ATP’ye dönüştürülür. Kaslar, bu şekilde kreatin fosfatı destek enerji kaynağı olarak kullanır ve yaklaşık 15 saniye kadar ATP ihtiyacı karşılanabilir.

Kreatin

Kas, gevşeyip dinlenmeye geçince reaksiyonun tersi gerçekleşir. Böylece kreatin fosfat yeniden sentezlenir ve depolanır.

Kreatin fosfat

Kasta enerji ihtiyacının devam etmesi durumunda kas hücresinde depolanan glikojen molekülü par­çalanır böylece glikoz fosfat molekülü açığa çıkar. Bu madde kana geçemez sadece kaslarda yakıt olarak kullanılır.

Glikoz fosfat, kas hücrelerinde ya oksijenli solunumda kullanılarak (öncelikli olarak) ya da laktik asit fermantasyonunda kullanılarak ATP elde edilir.

Oksijenli solunum

Laktik asit fermantasyonu sonucunda açığa çıkan laktik asit, kana karışıp beyne ulaşınca yorgunluk hissi oluşturur. Laktik asit ya dinlenme anında karaciğerde pürivik asite dönüşür ve oksijenli solunumda kullanı­lır ya da önce glikoza ardından glikojene dönüşüp karaciğerde depolanır.

İskelet kaslarının kasılması sırasında ATP, kreatinfosfat, glikoz, oksijen, glikojen miktarı azalır; ADP, fosfat, kreatin, karbondioksit, su, laktik asit, ısı miktarı artar.

>> Kas Sistemi – Kasların Görevi Nedir? Kaç Çeşit Kas Vardır? Tendonlar (Okumak için tıklayın)

Yorum yapın