Kanserden korunmaya yönelik alınması gereken önlemlerden bazıları şunlardır:
* “Sağlığın Geliştirilmesi ve Korunması” ünitesinde de belirtildiği gibi günlük fiziksel aktiviteler artırılarak enerji alımına dikkat edilmeli, vücut ağırlığı ideal kilo aralığı içinde sabit tutulmalıdır.
* Haftada 3 gün en az 30 dakika yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, step gibi egzersizler yapılmalı ve bu etkinlikler yaşam boyu sürdürülmelidir.
* Yeterli ve dengeli beslenilmeli ve besin çeşitliliğine dikkat edilmelidir.
* Yağ tüketimi azaltılmalı, yağlı etlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Alınan yağların, toplam günlük kalorinin % 30’unu geçmemesine dikkat edilmelidir. Doymamış yağ asidi içeren yağlar (soya, zeytinyağı, mısırözü, ayçiçeği ve bir balık yağı olan omega-3) tercih edilmelidir.
* Fazla yağlı kırmızı etler yerine tavuk ve balıketi tercih edilmelidir.
* Aşırı tuzdan kaçınılmalı, günlük tuz tüketimi 5-6 gramı geçmemelidir.
* Günlük 25-30 gram posa (tam tahıl ürünleri, meyve, sebze, kuru baklagiller, yağlı tohumlar) tüketilmelidir.
* Günde en az 3-5 porsiyon sebze ve meyve, koyu yeşil yapraklı ve sarı renkli sebzeler tüketmeye özen gösterilmelidir. Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve lahana tüketilmeye çalışılmalıdır.
* Sarımsak ve soğan çiğ olarak tüketilmelidir.
* Ekmeğin kepekli olanı tercih edilmelidir.
* Kalsiyum bakımından zengin olan gıdalardan az yağlı olanlar tercih edilmeli, günde 2-3 bardak yağı azaltılmış süt veya süt ürünleri tüketilmelidir.
* A, C, D, E vitaminleri, ribloflavin, tiamin, folik asit, pantotenik asit ile çinko, iyot, kalsiyum, demir, selenyum ve molibden gibi mineraller içeren gıdalardan yeterli miktarda alınmalıdır.
* Kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinlerle beslenme tercih edilmeli, besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
* Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine ızgara, fırında buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.
* M utlaka kızartma yöntemi gerekiyorsa 150 derecenin altında ve çok az yağ kullanılarak yapılmalıdır.
* Alkol kullanılmamalıdır.
* Tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalı, sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
* Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır.
* Şişmanlamamaya yönelik tedbirler alınmalıdır.
* Güneşten korunmalıdır.
* Çevre temizliğine özen gösterilmelidir.