İtalya’da Gotik Sanatı | Roman ve Gotik Katedrallerinin Cephe Sistemlerinin Farklı Yönleri Nelerdir?

Floransa Katedrali: İtalya’da Floransa kentinde 1296 1436 yılları arasında inşa edilmiştir.

Katedral renkli mermer cephe kaplamalarıyla Romanesk üsluba da yakındır. İç mekanda Rönesansı çağrıştıran bir açık seçiklik göze çarpar. Yapının planı Latin haçı biçiminde olup haçın kesişme noktasında yer alır. Çan kulesi yapıdan bağımsızdır.

Rönesans döneminin ilk önemli mimarlık eserlerinden olan kubbeyi inşa eden ünlü mimar Filippo Brunelleschi’dir. Tepede yer alan aydınlık feneri ile bu kubbe bütün Rönesans kentlerinin vazgeçilmez parçası olan benzer kubbelerin de ilk örneği olmuştur.

Dış cephesinin renkli mermerle kaplandığı, bir yapı grubunun arasındaki katedral, Floransa’nın önemini simgelemesi için inşa edilmiştir (Resim 04.20).

Resim. 04.20: Floransa Katedrali, İtalya

Dojlar Sarayı: 1309 1425 yılları arasında inşa edilen bütünüyle Venedik Gotiğinin zarif bir örneği olan sarayda geniş kemerlerin bulunduğu birinci katın üzerinde daha ince kemerli, sütunlu bir galeri katı vardır. Çok geniş kemerli pencereler

ve duvardaki baklava motifli süslemeler dikkat çekicidir. Dantel görünümündeki yapıda çeşitli sanatların etkisini birarada görmek mümkündür. Sarayın üst katı ise bütünüyle renkli mozaiklerle kaplanmıştır. Resim: (04.21).

Resim. 04.21: Dojlar Sarayı, Venedik

İtalya’daki diğer önemli Gotik  yapılar; San Francesco (San Françesko) Katedrali, Siena (Siyena), Orvietto katedralleri (Resim 04.22) ve Belediye Sarayı’ dır.

Resim. 04.22: Orvietto Katedrali, İtalya

İngiltere’de Gotik Sanatı: Gotiğin başlıca özelliği olan kaburgalı tonozların Durham Katedrali’nde kullanılmasına karşın İngiltere’de Gotik üslubun yayılması zaman almıştır. İngiliz Gotik sanatının göze çarpan özelliklerinden birisi de dekorasyona olan ilgidir. Sütun başlıkları, konsollar yaprak motifleriyle süslenmiştir.

İngiltere’de Norman Katedralleri üslubu öne çıkmıştır. Canterbury (Kanterbori)(Resim:04.23/24), Winchester (Vinçestır), Norwich (Norviç), Ely (Eli) ve Lincoln (Linkoln) Katedralleri daha sonraki Gotik dönem özellikleri taşıyan eserlerdir.

Resim. 04.23-04.24

Lincoln (Linkoln) Katedrali: Yatay bir cephe düzeni bulunan Lincoln Katedrali’nde derinlik etkisini artırmak amacıyla ayaklardaki çubuklardan çıkan kaburgaların tümü, çatı tonozları boyunca yelpaze gibi açılmıştır. Katedralin orta kulesi Gotik sanatın göz alıcı örneklerindendir (Resim 04.25).

Resim. 04.25: Lincoln Katedrali, İngiltere

Roman ve Gotik Katedrallerinin cephe sistemlerinin farklı yönleri nelerdir?

Salisbury Katedrali : Kilise planı üç nefli bir bazilika görünümündedir. Portal üzerinde ortada gül pencere vardır.

Resim. 04.26 Salisbury Katedrali, İngiltere
Resim. 04.27: Wells Katedrali, İngiltere

Salisbury (Salisböri), (Resim 04.26) Wells (Vels) (Resim 04.27) Katedralleri İngiltere’deki diğer tanınmış eserler arasında yer almaktadır.

Yorum yapın