İşgallere Karşı İlk Direniş Nerede Başladı? İlk Kurşun Savaşı Nedir?

İtilaf Devletleri, Birinci Dünya Savaşı devam ederken kendi aralarında yaptıkları antlaşmalar gereği yurdumuzu işgal etmeye başladılar.

Türk halkı yoksuldu, uzun süren savaşlardan yorgun ve bitkin düşmüştü. Bu durum, İtilaf Devletlerini cesaretlendiriyordu. Fakat Türk milleti, onur kırıcı işgaller karşısında hemen tepki gösterdi. Sözlü ve yazılı tepkiler işgalleri önleyemeyince halk silahlı direniş için harekete geçti.

Mondros Ateşkes Anlaşması’na göre işgal edilen yerleri gösteren harita

İşgallere karşı ilk silahlı direniş Güney Cephesi’nde, Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, halkın Fransızlara karşı koyması ile başladı (19 Aralık 1918). Bunu, İzmir’in işgalinden sonra Batı Cephesi’ndeki Yunan saldırılarına karşı silahlı direnişler izledi.

Yunanlıların Manisa ve Aydın yönünde ilerlemeleri üzerine yurtsever subaylar, örgütledikleri birliklerle savaşmaya başladılar. Yunanlılara karşı Ayvalık’ta, Yarbay Ali Çetinkaya’nın komuta ettiği Kuvayımilliyeciler, işgalci güçlere karşı mücadele başlattılar.

Yunanlıların ilerlemeyi sürdürmeleri üzerine Soma, Nazilli, Aydın ve Bergama’da çatışmalar oldu. Ödemiş’te Yunanlılar yenilgiye uğratıldı. Bu çatışmaya Kurtuluş Savaşı tarihinde “İlk Kurşun Savaşı” adı verildi.

Bu direnişler, Türk milletinin direnme gücünü kuvvetlendirip bağımsızlık ve özgürlük düşüncesini ateşlemiştir.

Yorum yapın