Haritanın Elemanları Nelerdir?

Haritalardan gerektiği gibi faydalanabilmek için harita üzerinde bazı unsurların bulunması gerekir. Bu unsurlara haritanın elemanları (Şekil 1.23) denir.

Haritanın Başlığı (Adı): Haritanın konusu, amacı ve kapsadığı alan hakkında bilgi verir. Genellikle haritaların üst kısmında bulunur. Örnek, Avrupa Siyasi Haritası, Türkiye İklim Haritası gibi.

Ölçek: Herhangi bir alanın haritasının aynı büyüklükteki bir kâğıt üzerine çizilmesi mümkün olmadığı için belli bir oranda küçültülmesi gerekir. Haritalardaki bu küçültme oranına ölçek denir. Haritada gösterilen unsurların, haritaya aktarılırken kaç kez küçültüldüğünü belirtir.

Koordinat Sistemi: Dünya üzerinde yer alan bir merkezin ya da bölgenin mutlak konumunun bilinmesi için bazı haritalarda koordinat sistemine yer verilir.

Yön Oku: Haritalar üzerinde yön belirlemede kullanılır. Dar alanlı haritalarda kuzeyi gösteren ok şeklindeki işarettir. Kıta ve ülke haritaları gibi küçük ölçekli haritalarda ise yön oku olmayabilir.

Lejant (Harita İşaretleri): Haritalarda kullanılan işaret ve renklerin ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Haritalar çeşitli amaçlar için yapılır ve kullanılır. Bu nedenle üzerindeki işaretler de haritanın konusuna göre değişir.

Şekil 1.23 Haritayı oluşturan unsurlar
Şekil 1.23 Haritayı oluşturan unsurlar

Yorum yapın