En Çok Görülen Salgın Hastalıklar Nelerdir? Salgın Hastalıklar Nasıl Bulaşır? AIDS, Sıtma, Kuş Gribi, Domuz Gribi

En az doğal felaketler kadar tehlikeli olan, binlerce hatta milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine yol açan salgın hastalıkların adı ve niteliği çağdan çağa değişse de dünya üzerinde yaşattığı panik devam etmektedir.

Dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bu hastalıklar, insanoğlunun uzak mesafelere yaptığı seyahatler sonucu tüm dünyaya hızla yayılmaktadır.

Salgın hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayımladığı raporlarda 1970’lerden itibaren insanlığın otuz dokuz yeni bulaşıcı hastalık türüyle karşı karşıya olduğunu belirtmektedir.

2014 gündemini “vektörel hastalıklara” ayıran Dünya Sağlık Örgütü, her yıl bir milyardan fazla insana bu hastalıkların bulaştığını ve en az bir milyon kişinin de bu nedenle yaşamını kaybettiğini duyurdu.

  • AIDS
  • Sıtma
  • Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKK)
  • Kuş Gribi
  • SARS (Akut Solunum Yolu Yetmezliği Sendromu)
  • Hepatit
  • Domuz Gribi

AIDS Nedir? AIDS Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? AIDS Nasıl Bulaşır?

İlk kez ABD’de 1981’de ortaya çıkan AIDS’e karşı günümüzde hâlâ kesin bir tedavi yöntemi bulunamamamıştır. Şu an için en iyi yöntem, hastalığa neden olan HIV adlı ölümcül virüsün yayılmasını önlemektir.

Son derece tehlikeli bir hastalık olan HIV virüsü, insan vücudunun hastalıklara karşı direncini sağlayan bağışıklık sistemini etkisiz hâle getirmektedir. Böylece basit bir enfeksiyon dahi ölümcül hâle gelebilmektedir. HIV bulaştıktan sonra AIDS’in belirtileri, kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkmaktadır.

Bu virüsün yok edilmesi ya da vücuttan atılması günümüzde hâlâ olanaksızdır. Cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşan AIDS ayrıca süt yoluyla da anneden bebeğe bulaşmaktadır. Yılda 4,3 milyon kişi AIDS’e yakalanmakta olup 2009 verilerine göre HIV virüsü taşıyanların sayısı 34 milyon civarındadır. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985’ten 30 Haziran 2013’e kadar 6802 kişide AIDS tespit edilmiştir.

Sıtma Nasıl Bulaşır? Sıtma En Çok Hangi Ülkelerde Görülür? Sıtma Ülkemizde Nerede Görülür?

Yüzlerce yıldır görülen bir hastalıktır. Hastalığa neden olan parazit, dişi anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşır. Özellikle Orta ve Güney Amerika, Afrika ülkeleri, Hindistan, Pakistan ve Afganistan’da yaygındır. Türkiye’de daha çok Çukurova Bölgesi’nde görülür.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKK) İlk Kez Hangi Ülkede Görülmüştür? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hangi Virüsle Yayılıyor?

İlk kez 1944’te Kırım’da, daha sonra 1956’da Kongo’da görüldüğü için bu ismi alan hastalık kenelerden bulaşan nairovirüs adındaki virüsten kaynaklanır. 2002’de ülkemizde de görülmeye başlamış ve bu hastalıktan dolayı yüzden fazla vatandaşımız yaşamını kaybetmiştir.

Kuş Gribi Nasıl Yayılır?

H5N1 adlı virüsün sebep olduğu hastalık kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşır. Etlerin yeterince pişirilmemesi buna sebep olabilmektedir. Virüs, yaklaşık her on yılda bir yapısını değiştirerek ülkeler ve kıtalar arası salgın hastalığa neden olabilmektedir.

SARS (Akut Solunum Yolu Yetmezliği Sendromu) Belirtileri Nelerdir? Akut Solunum Yolu Yetmezliği Nasıl Yayılır?

İlk kez 2003’te ortaya çıkan hastalığın nedeni henüz bilinmemektedir. Öksürük, ateş, titreme ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Hapşırma ya da öksürük ile yayılır.

Hepatit Hastalığı Nasıl Oluşur? Hepatit yani Sarılık Nasıl Bulaşır?

Ülkemizde yaygın olarak sarılık olarak tanımlanan hepatit; virüsler, bakteriler, çeşitli ilaçlar ve alkol kullanımının yol açtığı bir hastalıktır. Karaciğerde hassasiyet, büyüme ve iltihaba yol açar. Cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşmaktadır.

Domuz Gribi Hangi Virüsle Bulaşır? Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

A/H1N1 olarak tanımlanan bir virüsten bulaşmaktadır. İnsan ve hayvanlarda görülen bir virüsün karışımı niteliğinde olan A/H1N1 virüsüne karşı aşı çalışmaları yürütülmektedir. Diğer grip virüsleri ile benzer yollarla bulaşmakta ve belirtileri de çok benzemektedir. 2010’un ilk aylarında dünyada on üç bine yakın, Türkiye’de ise altı yüzden fazla kişi domuz gribinden ölmüştür.

Yorum yapın