Döviz Piyasası Nedir? Döviz Piyasası Nasıl Oluşur?

Yabancı ülkelerin paralarına genel bir terim olarak “döviz” denir.

Döviz piyasası, yabancı paraların alınıp satıldığı ya da bir ulusal paranın başka bir paraya dönüştürülmesine imkân veren kurumsal yapılardır.

“Lüks, zengini yıkar ve fakirlerin sefaletini bir kat daha artırır.” Denis DİDEROT

Alıcılar, döviz taleplerini bu piyasalardan karşılar. Satıcılar da dövizlerini bu piyasada satarlar. Alıcılar, mal ve hizmet ithal etmek ya da dış yatırım yapmak isteyen bu amaçla döviz talep eden kimselerdir. Satıcılar da tam tersine mal ve hizmet ihracından yurt dışından sermaye ithal edip döviz kazanan ve bu dövizleri arz ederek ulusal para talep eden kişilerdir.

Alıcılar, döviz ihtiyaçlarını bu piyasada yer alan ticari bankalardan, döviz ticareti yapan mali kurumlardan, uluslararası ticaretle uğraşan şirketlerden, aracı kuruluşlar, sigorta şirketleri gibi banka olmayan mali kurumlardan ve merkez bankalarından karşılarlar. Satıcılar da dövizlerini bu kurumlara satarlar.

Dünyanın neresinde bulunursa bulunsunlar, döviz işlemi yapan kurumlar en hızlı haberleşme araçlarıyla sürekli bir iletişim içindedir. Bilgisayarla haberleşmenin gerçekleştiği günümüzde bütün dünya piyasalarındaki gelişmeleri aynı anda izleme imkânı vardır. Dolayısıyla bir piyasadaki fiyat gelişmelerinden anında öteki piyasalar haberdar olmakta ve böylece piyasalar arasında bütünlük sağlanmaktadır.

Yorum yapın