Cumhuriyet Döneminde Resim Alanındaki Gelişmeler

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasıyla birlikte resim ve heykel sanatlarında da büyük atılımlar yapıldı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece Osman Hamdi Bey’in kuruluşunu gerçekleştirdiği “Sanayiinefise Mektebi (Güzel Sanatlar Okulu)” eğitim vermekteydi.

Cumhuriyetin kuruluşunun onuncu yılı nedeniyle ülkemizin dört bir yanına “yurt gezileri” adı altında ressamlar gönderildi. Bu ressamların yaptıkları tablolar, 1933 yılında Ankara’da “Türk İnkılap Sergisi” adı ile sergilendi. Bu serginin açılışını bizzat Atatürk yaptı. Sergideki resimlerde özellikle Millî Mücadele’yi konu alan büyük tablolar, yapılan inkılaplar ve Atatürk’ün portreleri sanatseverlere sunuldu.

Yurt gezilerine Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Cemal Tollu ve Hamit Görele gibi ünlü ressamlar katıldı. Atatürk’ün yönlendirmesiyle Türkiye’nin ilk güzel sanatlar müzesi olan “Resim Heykel Müzesi” 1937 yılında İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hizmete girmiştir.

Atatürk, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren resim sanatının gelişmesi ve yaygınlaşması için özel bir çaba göstermiştir. Açılan resim sergilerine bizzat giderek eserlerle ve sanatçılarla yakından ilgilenmesi, onlara iltifatlarda bulunması Atatürk’ün resim sanatını ne kadar çok sevdiğinin açık bir göstergesidir.

Yorum yapın