Çok Partili Rejim Denemeleri

Demokrasiye yürekten inanan Mustafa Kemal, Millî Mücadele devam ederken TBMM’den aldığı yetki ve güçle bağımsızlık mücadelesini sürdürdü.

Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte demokratik düzene geçmek amacıyla önce saltanatın varlığına son verdi. Daha sonra demokrasinin uygulanması için yoğun çaba gösterdi.

Mustafa Kemal, cumhuriyet rejiminin ruhu gereği, demokrasiye geçilmesini ve bu amaç için siyasal partilerin önemini aşağıdaki sözleriyle açıklamıştır:

“Milletin hatadan korunması için tek güvenilir çare, düşünce ve hareketleriyle milletin güvenini kazanmış bir siyasi partinin seçimde millete yol göstermesidir.” (www.atam.gov.tr)

Cumhuriyetin ilanından sonra, uygar ve çağdaş bir Türkiye oluşturmaya çalışan Mustafa Kemal, bir ülküsünü daha gerçekleştirmeye karar vermişti. Bu da demokrasinin oluşturulması idi. Demokrasi, cumhuriyeti tamamlayacaktı.

Halkın kendisini yönetmesini ve herkesin hakkına saygı gösterilmesini temel alan demokrasi, çok partili siyasal yaşamla sağlanabilirdi. Bu nedenle Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın bitiminden sonra demokrasiye geçiş için Halk Fırkası adıyla bir siyasal parti kurmuşdu.

Cumhuriyet Halk Fırkası (Partisi)

Yorum yapın