Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ulaşım Alanında Gelişmeler

Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ulaşım Alanında Gelişmeler: Ekonomik kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri de ulaşım alanındaki gelişmelerdir.

Bu nedenle cumhuriyet yönetimi, ulaşım sektörünü çağdaş ülkeler seviyesine çıkarmak için büyük bir hamle başlattı. Osmanlı Devleti Dönemi’nde başka devletler tarafından işletilen demir yolları devlet tarafından satın alınarak millileştirildi.

1934 yılında kabul edilen bir yasa ile yurdumuzun her tarafına gidebilmek için demir ve kara yollarının yapımına hız verildi. 1938 yılının sonlarına doğru var olan demir yollarına ek olarak yeni demir yolları yapıldı.

Savaşlar ve doğal nedenlerden dolayı yıkılan kara yolları ve köprüler onarıldı. Gereksinim duyulan yerlere yenileri yapıldı. Kara yolları ağımız ülkemizin her yanına yayıldı.

Deniz ve hava yolu ulaşımı için yeni limanlar ve havaalanları inşa edildi. İhtiyacımız olan demir yollarını ülkemizde yapmak için Sivas’ta vagon fabrikası kuruldu. Adapazarı’nda demir yolları ile ilgili tesisler yapıldı.

Eskişehir, İzmir ve İstanbul’da demir yolları ile ilgili atölyelerin yapımı tamamlandı. Ankara’da Devlet Demir Yolları Okulu hizmete girdi. Türkiye’nin dört bir yanını demir ağlarla örmek için yeni kararlar alındı.

Bu amaçla Ankara-Kayseri, Samsun-Havza, Ankara-Sivas, Malatya- Fırat, Samsun-Sivas, Afyon-Antalya, Kütahya-Balıkesir, Kütahya-Tavşanlı, Kayseri-Sivas, Ankara- Erzurum, Ulukışla-Kayseri, Sivas-Erzurum, İstanbul-Edirne, Samsun-Amasya gibi şehirleri birbirine bağlayan demir yolları yapıldı.

Yorum yapın